Waarom coaching met paarden

De voorbenen symbool voor het noorden en oosten, de achterbenen voor het zuiden en westen. Hoofd en oren wijzen naar de hemel en de staart naar de aarde. En wij als ruiter zitten in het midden, op zoek naar balans. Een mooie beeldspraak van Dakota Indianen, waar ik niet te veel over na moet denken, want dan bedenkt mijn logica allerlei redenen waarom het niet klopt, maar als ik verbonden blijf met de symboliek, voel ik de schoonheid ervan. Het aanraken van een andere laag in een gesprek, anders dan de woorden of de buitenkant, is de ruimte die paarden bieden om contact mee te maken, waar ze tot uitnodigen en waar elkaar ontmoeten ook plaatsvindt, en misschien wel meer plaatsvindt.

Paarden zijn een spiegel is wat je wellicht weleens gehoord hebt, voor mij zijn ze meer dan dat. Ze geven directe feedback en reageren op wat er in het moment is. Lente mijn jonge paard, gaf feilloos aan hoe het met me gaat voordat ik het zelf bewust in de gaten had. Als ik na een drukke werkdag, 1,5 uur over de snelweg, een snelle hap eten en hup door naar mijn paard ging en ik in die modus bleef, was alleen het poetsen al een uitdaging: ze was onrustig, schraapte met haar voeten, wilde niet blijven staan, liep weg waar en wanneer zij wilde. En mijn plan om te ontspannen, tja.. daar ging zij me niet bij helpen. Maar was ik lekker vrij in het weekend, had ik alle tijd en ging ik op mijn gemak naar Lente om te rijden, dan stond ze rustig stil met poetsen en genoot ze van de aandacht en wachtte geduldig totdat ik zover was om samen naar de bak te lopen. Eerlijk is eerlijk, het duurde even voordat ik in de gaten had dat mijn onbewuste gemoedstoestand gerelateerd was aan haar gedrag, maar dankzij haar gedrag werd ik me ervan bewust en kon ik oefenen om te veranderen, zodat we samen ontspannen kunnen rijden.

Het mooie van coaching met paarden vind ik het ervaringsgericht leren. De methodiek van Medicine Horse Way biedt, ondersteund door theorie, een authentieke paarden ervaring. In de ervaringen is er momentum om je lichaam en emoties te kunnen voelen en om je bewust te worden van je mindset. Maar niet alleen als een moment opname en bewustwording, er is ook gelegenheid om je vaardigheden te oefenen en te ontdekken welke effecten je gedrag heeft voor jezelf en voor een interactie met het paard.

Interactie met een paard is wellicht niet je meest voorkomende dagelijkse interactie. Maar zowel in een interactie met een paard als in een interactie met een collega, vrienden of familie, ben je zelf degene die in alle interacties aanwezig is. Wellicht heeft een ervaring met een paard wel hetzelfde effect op jou als een collega die kritisch en direct op je input reageert. Of geeft het gedrag van een paard je een vergelijkbaar gespannen gevoel als voor een presentatie of na reactie van een familielid. Een authentieke paarden ervaring bied een kans om jezelf beter te leren kennen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die je kan inzetten in je dagelijks leven.

Benieuwd welke leerervaringen en inzichten coaching met paarden jou kan brengen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op!