Referenties

22 december 2023
Linda Janssen-Zwambag

Vanuit een winactie was ik de gelukkige om een coaching met paarden te ervaren. Dus op 22 december stapte ik nieuwsgierig de auto in op weg naar Esther. In het verkennend gesprek, onder genot van een kop koffie, kwamen we op een tweetal doelen:  

1. Duidelijk zijn als teamleider zonder ‘streng’ te zijn.  2. Mijn ruimte nemen en mijn bedrijf laten groeien.  

In de eerste oefening wordt mij meteen duidelijk dat ik mijn aannames over duidelijk zijn mag bijstellen en dat ik in contact mag blijven met mijn gevoel. Duidelijk zijn in wat ik wil is oké en daarmee voor de ander ook helder. Ik mag mijn grenzen met energie en daadkracht aangeven. En daar waren de ander over mijn grenzen heen gaat, mag ik opschalen: 

Van suggestie naar vraag naar opdracht naar bevel.  

Dat wat ik als teamleider doe, mag ik ook in mijn bedrijf toepassen. Ik mag ervoor gaan staan! 

Esther heeft mij hierbij vanuit haar deskundigheid professioneel vanuit verbinding en met warmte begeleid. De spiegel voorgehouden waar nodig, door paard Joey en door Esther. 

Een waardevolle coach sessie, die ik iedereen aanraad! 

9 augustus 2023
Jenneke Brons

Wat een fijne coaching heb ik gehad met een extra dimensie. Esther heeft mij zo liefdevol begeleid, ik voelde me echt begrepen, waardoor ik me vrij voelde om naar mijn blokkades te kijken. 

Ik denk steeds meer dat de planning die ik tijdens de sessie benoemde ook echt gaat kloppen: rond januari met mijn bedrijf beginnen. Het klinkt heel langzaam en nog (te?) ver weg. En toch … mag ik ruimte gaan inbouwen, dingen op mijn manier en op mijn tempo gaan doen, respect hebben voor de tijd en ook vertrouwen hebben dat dat mij juist verder brengt. Wat voelt het onwennig en wat mag ik hier juist steeds meer mijn eigen ritme en voldoening in gaan vinden.

Het gesprek met Esther en de oefening die we daarna met het paard Joey hebben gedaan, maakte heel veel duidelijk. Anderen ruimte geven gaat me goed af, maar ruimte vragen voor mezelf heb ik veel minder geleerd. Esther heeft mij geholpen in mijn interactie met Joey, zodat dit zichtbaar werd en gaf ook aanwijzingen. En Joey, die reageert daar weer op door mij ruimte te geven, wat mij weer zelfvertrouwen heeft gegeven. Paarden zijn werkelijk zo intelligent en puur. Ze prikken feilloos door mijn muurtjes heen, en dat is precies wat ik nodig had.

25 november 2021
Workshop “Op Weg naar Aanwezigheid

Afgelopen weekend hebben Babs Jasper en ik onze Eponaquest introductie workshop verzorgd en daarmee waren de dagen in meerdere opzichten geslaagd. Niet alleen voor onze deelnemers was het een reis op weg naar aanwezigheid, wij zelf hebben ook een mooie nieuwe laag mogen ontdekken om aanwezig te blijven bij ons altijd verder ontwikkelende eigen proces. Daarmee voelt de afsluiting van dit “examen” voor mij niet als afsluiting maar als hernieuwde start om verder te blijven ontwikkelen in dit mooie werk. Waar het voor mij 3 jaar bij Linda Kohanov de eerste inzichten ontstonden, voelt het dankbaar om verschillende glimpen van de inzichten bij deelnemers te herkennen.

Inzichten van de deelnemers:

Inge: “dat vanuit verbinding ook kracht ontstaat. Het bewust stilstaan en opzoeken van de verbinding doet prachtige deuren open naar inzichten en vertrouwen.”

Mieke: “Babs en Esther jullie vullen elkaar perfect aan. De informatie die gedeeld werd en de oefeningen met de paarden waren super. Dank jullie wel!”

Geertje: “In verbinding zijn vanuit je hart, dan is van alles mogelijk. Genoten.”

Jennifer: “Trust”

Lorena: “Thuiskomen in jezelf. Emoties leren herkennen.”

Phoebe: “Door aanwezig en volledig in het hier en nu te zijn ben ik in staat een zuivere verbinding met mijzelf en anderen aan te gaan.”

Tot slot wordt de workshop afgesloten met mooie woorden van onze supervisor Josselien. In mijn vrije vertaling geeft het de kern van ons werk weer: aan de eind van een avontuurlijke dag heeft wijsheid, die activeert is door ervaring, de weg voor anderen verlicht. Dan kan ik alleen maar dankbaar en uit eigen ervaring beamen dat, nu 3 jaar na mijn 1e ervaring in het werk van Eponaquest, de ervaringen groeien. Hoe waardevol deze werkwijze is, door te beginnen bij jezelf en krachtiger wordt naarmate we elkaar authentiek kunnen versterken en groeien in de intermenselijke dynamieken.

26 augustus 2021
Janneke de Jong 

Vorige maand heb ik een coaching traject met paarden bij Esther afgerond. Mijn grootste uitdaging voordat ik het programma startte was om minder in hoofd te zitten en te zien wat er ging gebeurden. Vooraf dacht ik te weten hoe de paarden coaching in zijn werk ging, maar al na de eerste ervaring bracht het me wat anders dan dat ik van de voren had bedacht en verwacht. Juist door meer los te laten wat mijn gedachtes waren en ervoor open te staan wat er ging gebeuren, heeft het me meer opgeleverd. Het heeft me geleerd dat ik cognitief veel over dingen na denk en probeer op te lossen, terwijl ik ook sensitief ben en graag meer op mijn gevoel wil vertrouwen. Door de ontdekking hoe dit voor mij werkt, kan ik hier nu bewust mee omgaan en mijn gevoel veel meer betrekken. De theorie werkte hier heel ondersteunend, al hebben de paarden ervaringen me echt dichter naar mijn gevoel gebracht. Het heeft me inzicht gegeven hoe ik me tot andere mensen verhoud. Bijvoorbeeld dat ik voorheen onbewust een vraag of verwachting bij een ander neerlegde zonder dit uit te spreken. Nu ben ik me veel meer bewust wat ik zelf graag wil. Door me daar bewust van te worden en dat te voelen en erkennen, kan ik een verandering in gang zetten en het bespreken. Hierdoor ben ik dichter bij mezelf gekomen door te voelen “wie ben ik”, “wat wil ik” en “wat voel ik”. Ik ben zelfverzekerder en kan meer vanuit mezelf keuzes maken en leven. 

20 augustus 2021
André Blankenvoort
Consultant, trainer en coach continu verbeteren

Esther nodigde me uit om in een sessie te ervaren wat coaching met paarden is. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik me er bij voor moest stellen, maar wilde het wel eens meemaken.

Na het ervaren van de sessie kan ik iedereen coaching met paarden bij Esther aanbevelen en zou ik het ook iedereen gunnen.

In de sessie heb ik vooral de kracht van de verbinding ervaren. Daarvoor is het nodig contact te hebben met je eigen gevoel, zelf ontspannen te zijn en goed te letten op signalen die je van het paard ontvangt. Het paard geeft namelijk non-verbaal onder andere terug hoe ontspannen je bent en of het toenadering toestaat of niet.

Voor mij geldt dat ik in het dagelijks leven niet altijd stil sta bij al mijn subtiele gevoelens. Ik neem mezelf voor, als gevolg van de sessie, dit meer te doen. Effect zal meer verbinding met jezelf en met anderen zijn. Verder kan ik coaching met paarden een ieder aanraden, die meer wil doen met de informatie, die je lijf je geeft. Esther heb ik als professioneel, deskundig, warm, doortastend en authentiek ervaren.

1 juni 2021
Wilma Kouters
Mediator en coachend advocaat

“VERBINDING. Dat is wat als eerste bij mij opkomt, als ik terugdenk aan de coaching door Esther en vanzelfsprekend Milly. Verbinding met hen, verbinding met de natuur en ook en vooral verbinding maken met mezelf, met mijn lichaam en vanuit het hoofd naar het hart.  

Op een prachtig stukje Nederland, midden in de natuur, begeleidt Esther je op een betrokken, milde en professionele wijze in het proces. Van ontdekken waar je grenzen liggen, van wat jouw beperkende overtuigingen zijn, van welke kindpijn je met je meedraagt, kortom waar je tegenaan loopt in het leven.
Met onder meer stap voor stap oefeningen en via mediatie bereidt zij je voor op de ontmoeting met Milly en met jezelf. En dan doorvoelen waar je tegenaan loopt is wonderlijk. Dat levert mooie, heldere inzichten op! En los van dit alles is Esther een heel warme en liefdevolle vrouw! Dat alles maakte dat ik na afloop blij en vol energie naar huis ging.”

20 mei 2021
Tianne van Woudenberg
Communicator, verbinder, organisator, inspirator en initiator. Met mijn hart als kompas in alles.

Vanmiddag heb ik een hele mooie ervaring gehad met Milly, een prachtig paard. Esther nodigde me uit om in een kennismakingssessie te ervaren wat ‘coaching met paarden’ is. Ik vond dat best spannend (ben altijd een beetje angstig voor grote paarden) maar met Esther erbij voelde het veilig genoeg en stapte ik de wei in. Uiteraard na wat voorbereidende oefeningen en informatie.

Wow, ik ben er nog van onder de indruk. Wat bijzonder en wat een inzicht gaf deze sessie me. Het was een korte maar heel mooie en waardevolle ervaring.

In het contact met Milly gebeurde er heel veel met mij. Ik kreeg hele mooie inzichten. Over mijn grenzen aangeven (en die heel duidelijk aanvoelen in mijn lijf, iets waar ik me normaal niet zo bewust van ben) en ook mocht ik het verschil over in het hoofd of hart zijn weer eens heel duidelijk ervaren. Wanneer ik in mijn hoofd zat liep Milly gewoon weg. Wanneer ik echt kon zijn en voelen (ook dat ik het spannend vond), bleef ze (in mijn buurt) staan en keek ze me regelmatig even aan. De angst viel dan ook weg. Zo snel mijn hoofd het overnam (allerlei gedachtes zoals ik moet niet zo kinderachtig zijn en haar nu gewoon gaan aaien) zag je Milly afhaken en zelfs letterlijk van me weglopen.

Uiteindelijk ben ik op zo’n 1,5 meter van haar af blijven staan, maar waren we zo mooi in verbinding. Het voelde helemaal goed zo. Ik was zonder angst en genoot van de liefdevolle verbinding in het moment. Ik was helemaal in het nu. Van wie moest ik nu zo nodig nog dichterbij komen en haar aaien? De (harts)verbinding tussen ons was er sowieso. Ik besloot dat dat voor nu meer dan voldoende was.

Deze kennismakingssessie smaakt zeker naar meer! Voor vandaag was het helemaal goed en ontzettend waardevol en hartverwarmend. Maar ik denk dat ik nog veel meer van Milly kan leren en wellicht dat ik haar de volgende keer wel een hele dikke knuffel geef. Ik vermoed van wel ❤.

5 mei 2021
Vera Holland

Wat een bijzondere ervaring was het gisteren bij jou en bij Milly.
De zorg waarmee je het opbouwde, überhaupt de zorg en zorgvuldigheid van je in ons contact, was heel fijn!
De ervaring op hoeveel niveau’s je contact kunt hebben was bijzonder.
(In de trein op weg naar jou voelde ik al contact en heb ik zachtjes gezongen voor Milly)

Het was een intense ervaring. Toen ik thuiskwam, was ik nog steeds erg verbonden met wat er geraakt was. Het werkt ook op dit moment nog door…

Zo fijn dat het geraakt is, dat ik mijn hart weer meer geopend heb, voor paarden en voor mezelf.

Mijn beeld voorafgaand aan de ontmoeting, was die van meer lijfelijk contact, ik was een beetje teleurgesteld dat dit niet gebeurd is gisteren. Terwijl erheen veel gebeurde in het contact. Wat een uitdaging om in het moment te blijven , in de ervaring te blijven en het beeld los te laten!

Ik kom graag nog een keer terug, ik kan nog veel ontdekken van mezelf in het contact met jou en Milly.

28 april 2021
Petra van der Linden-Brussen

Een prachtige ontmoeting…

Gisteren was het zover! Een droom kwam uit voor mij in mijn ontmoeting met Milly, een liefhebbende merrie die ik ontmoette in een “Coaching met Paarden” sessie van Esther van Oorspronk. Esther is diep verbonden met paarden en kent de wijsheid van de paarden als geen ander!

Ze begeleidde me tijdens deze sessie op haar zachte en heldere manier om op een diepere manier contact te maken met Milly door naar mijn lichaam te luisteren en tegelijkertijd naar Milly’s lichaam te luisteren. Het was een oefening die me zowel een diep inzicht gaf als een vreugde die voortkwam uit Liefde. Pure intimiteit.

De timing was zoals altijd perfect… Milly vertegenwoordigde gisteren in haar puurheid het veld van de Goddelijke Moeder dat gisteren heel sterk was; de onvoorwaardelijke Liefde en Troost. Op het moment dat Milly mij toestond dichterbij te komen en in haar veld te zijn, versmolten onze individuele velden tot een groter geheel en er was een diepe connectie waar niets in de weg stond van deze uitwisseling van Liefde.

Het voelde zo overweldigend en wat ben ik dankbaar voor deze ontmoeting van Pure Liefde. Wat was het moeilijk om haar in de wei achter te laten… Maar ik ga terug omdat dit nog maar het begin was. Er is nog zoveel meer te delen en te ontvangen in het werk met deze koninklijke dieren. Hun wijsheid is zo groot.

En, lieve Esther, wat ben ik je dankbaar dat jij de stap hebt gezet om dit mogelijk te maken voor velen. Dat jij hebt gekozen om dit te faciliteren voor iedereen die zich geroepen voelt om met jou en Milly te werken. Dank je wel! Ik kijk uit naar ons volgende deel van de reis!