Als oude en nieuwe pk’s elkaar ontmoeten

Een van mijn dagelijkse terugkerende klusjes is het opruimen van de paardenmest. Voor mij is het een ontspannen moment om buiten te zijn, te voelen hoe het weer is en mijn lijf in fysieke actie te zetten ipv achter mijn laptop te werken. Meestal loop ik met een kruiwagen rond en loopt Lente gezellig en vertrouwd met me mee. Maar de eerste keer dat met de trekker de mest kwam opruimen, bracht ik haar in een nieuwe setting buiten haar comfortzone.

Lente stond al op de uitkijk toen ik aan kwam rijden. Ze had het geluid van de trekker al lang gehoord en richtte daar haar aandacht op. Haar hoofd droeg ze hoog, oortjes gespitst en ze nam een gedragen houding aan. Toen de trekker dichterbij kwam, liep ze de trekker nieuwsgierig tegemoet. Ze ging op onderzoek uit wat dit oranje ding op wielen voor haar betekende. Tot het moment dat het voor haar te spannend werd. Toen draaide ze zich plots om en draafde zo ver weg tot ze zich weer comfortabel voelde. Op deze afstand kon ze weer ontspannen en de nieuwsgierigheid speelde weer op. Stapje voor stapje kwam ze weer dichterbij. Haar zintuigen gebruikend in haar ontdekkingstocht en het vergroten van haar comfort zone. Nu kwam ze al dichterbij de trekker dan de eerste keer. Maar toch vond ze het nog spannend en ze draafde weer een stukje weg. Niet zo ver weg al de eerste keer en al met minder spanning in haar lijf draaide ze zich weer om naar de trekker. De nieuwsgierigheid won weer en het vertrouwen groeide. En zo stonden paard en trekker na enkele minuten neus aan neus.

Hoe ga jij om met spannende situaties waarin je mag leren? Welke mindset zet je in bij het vergroten van je comfort zone? (H)erken je daarbij wat je zintuigen je vertellen?

Ben je benieuwd hoe coaching met paarden je kan helpen met het vergroten van je comfortzone? Neem gerust contact met me op!